Manon Kuijten Trainingen

Creëer werkgeluk met Job Crafting

Creëer werkgeluk met Job Crafting

Hoe ziet jouw ideale werkdag eruit? Ben jij heel blij met je werk of leef jij naar het weekend toe (TGIF)? Veel Nederlanders hebben last van werkdruk en stress. We doen vaak werk wat we niet echt leuk vinden en we voelen het meer als “ik moet geld verdienen, dus doe ik dit maar.”  Het is dan ook de realiteit dat veel mensen een burn-out krijgen. Je wilt werken zodat je kunt leven zoals je wil en voldoening uit je werk halen. Alleen werken om vervolgens niet het leven te leiden wat je wil, dat wil je niet. Hoe zorg je ervoor dat je gelukkig bent in je werk en er voldoening uithaalt. 

Wat nou als jij je huidige baan zo kan aanpassen dat het beter bij je past? Het past bij wat je wil, waar je goed in bent en wat je leuk vindt! Creëer werkgeluk met Job Crafting. Job Crafting is In Nederland een term en een manier om je werk anders in te delen die nog niet zo bekend is. Er wordt, naar mijn mening, nog te weinig mee gedaan en daar mag verandering in komen. 

Waarom job crafting?

Waarom zou je job crafting doen? Het mooie aan job crafting is dat jij je huidige baan kan blijven doen maar zelf het initiatief neemt om je werk leuker te maken omdat het beter bij je past. Je creëert en ontwerpt je eigen baan zodat jij weer gelukkig bent in je werk.

Lees hier al meteen de voordelen voor de werkgever, je blijft bij het bedrijf en leert om eigenaarschap te nemen over je eigen loopbaan. Win, win! 

Jij gaat als werknemer zelf proactief aan de slag om je baan zo te ‘craften’ zodat jij je baan weer leuk vindt! Creëer werkgeluk met Job Crafting. Job crafting is dus een manier om je werk te veranderen zodat het past bij je kennis, vaardigheden, talenten en interesses. Het gaat om wat je goed kan en graag doet.

Het is ook gebleken dat job crafting bijdraagt aan je motivatie, loyaliteit en je gaat ook je werk nog eens beter doen. Dat klinkt logisch toch? Jij kiest er namelijk voor om je werk leuk te maken waar je elke dag voldoening uithaalt. Zoalng je baan past bij jouw wensen, motivatie, passies en doelen dan zit je op de juiste plek. 

Creëer werkgeluk met Job Crafting

De 3 Job crafting vormen 

Iedereen is dus in staat om job crafting te doen maar nog niet iedere werkgever weet dat dit een mogelijkheid is. Job crafting kan op verschillende onderdelen in je werk:

1. Task crafting ofwel taak crafting. Bij task crafting draait het om de werkzaamheden, de inhoud van je werk dus de taken die je doet. Hierbij kan je bijvoorbeeld keuzes maken in de verantwoordelijkheden die je hebt in je werk bijvoorbeeld taken delegeren of juist taken naar je toe trekken. 

2. Cognitive crafting ook wel cognitief crafting. Bij coginitive crafting gaat het allemaal om je mindset. Hoe kijk jij tegen je functie aan en je werkzaamheden? Het gaat om het veranderen van je perspectief en houding.

3. Relational crafting ook wel relationeel crafting. Bij relational crafting gaat het om de interactie en relatie met de mensen op je werk. Neem je bijvoorbeeld deel aan sociale activiteiten op het werk of juist niet? Met wie communiceer je en hoe is deze communicatie? Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken je relatie verbeteren met de afdeling marketing om zo beter begrip te krijgen voor hun werk waardoor jij je werk beter kunt doen.

Daarnaast is de context waarin jij je werk doet ook nog een onderdeel waar je kunt ‘craften’. Contextueel crafting betekent bijvoorbeeld je werkuren of werkomgeving veranderen.

Creëer werkgeluk met Job Crafting

Job crafting is dus een manier om je werk anders in te delen waardoor het beter past bij jouw talenten, vaardigheden, interesses en kennis. Het is een initiatief van de werknemer en draagt uiteindelijk bij aan de productiviteit, kwaliteit en het algeheel werkgeluk. 

Ga je aan de slag met job crafting dan neem jij het initiatief om weer gelukkig te zijn in je werk. Hierbij verminder je stress en werkdruk waardoor er ruimte blijft om het gezellig te hebben op je werk. Niet meer leven voor het weekend maar elke dag een gevoel van ontspanning en ruimte voor meer dan alleen werk. Iets wat iedereen wil toch? Wil jij je huidige baan behouden maar wel weer gelukkig worden in wat je doet? Probeer dan eens Job Crafting en ga voor je werkgeluk.

Wil jij meer leren wat job crafting in jouw baan kan betekenen? Neem een kijkje bij de online workshop. 

Ben jij manager en wil jij jouw medewerkers de mogelijkheid van job crafting bieden? Neem dan een kijkje bij de training voor managers. 

Tips en inspiratie van Manon

Wil jij het maximale halen uit je werk, jezelf uitdagen en ben je klaar te doen wat je graag wil doen? Dan ben je op de juiste plek voor tips en inspiratie. Manon schrijft over persoonlijke ontwikkeling, het boosten van je carrière en de uitdagingen van doen wat je graag wil doen. 

Wil je direct de nieuwste update in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Winkelwagen