Manon Kuijten Trainingen

Hoe kan ik beter leren communiceren

Communiceren kan een behoorlijke uitdaging zijn. Je vertelt je verhaal aan iemand maar je al snel merk je dat de ander niet luistert en totaal niet begrijpt wat je zegt. Wil je weten wat je kan doen om ervoor te zorgen dat iemand je hoort en begrijpt? In deze blog meer over hoe jij beter kunt leren communiceren?

speech bubble, comic bubbles, superhero-4963615.jpg

De simpele uitleg van communicatie

Wil je beter leren communiceren dan is het goed om te starten bij het begin, wat betekent communiceren?

Communiceren is je persoonlijke manier van een boodschap overdragen naar een ander persoon waarop de ander persoon reageert met een boodschap. Deze boodschap bestaat uit de woorden die je gebruikt (verbale communicatie) maar bijvoorbeeld ook je gebaren, intonatie en uitdrukkingen (non-verbale communicatie)

Goede communicatieve vaardigheid zijn essentieel

Iedereen communiceert op een andere manier en als jij goede communicatieve vaardigheden hebt dan ben je in staat om in elke situatie je boodschap te vertellen en zorg je er ook voor dat dit wordt begrepen en gehoord. Laten we terug gaan naar het voorbeeld die ik in mijn trainingen en coaching heel vaak hoor:

“Ik ben mijn verhaal aan het vertellen en voor mij gevoel is het heel duidelijk maar ik merk dat niemand mij begrijpt. Ze luisteren niet goed en begrijpen niet wat ik bedoel. Ik geef daarom op en uiteindelijk heb ik niet mijn verhaal kunnen doen zoals ik dat wil. Laat staan dat ik het effect heb dat ik voor ogen heb.”

Allereerst don’t worry! Dit komt heel veel voor omdat we elkaar in de basis niet begrijpen. We zijn namelijk compleet anders. Dat heeft met heel veel factoren te maken. Feit is dus dat we elkaar in de meeste gevallen niet begrijpen, dat is dan ook je uitgangspunt. Ik ga je tips geven die je kunt toepassen zodat jij ervoor kunt zorgen dat mensen je beter begrijpen en horen.

1. Check altijd of de ander je begrijpt

Het begint bij het checken of de ander je ook daadwerkelijk begrijpt en dus luistert. Dit is een belangrijk onderdeel in communicatie dat je nooit moet vergeten.

2. Stel vragen om dit te checken

Hoe kom je erachter of iemand je begrijpt en daarmee naar je luistert, is door vragen te stellen. Vragen als: “Wist je dat?”, “Hoe sta jij daartegen over”, “Ik merk dat” etc. Vragen zorgt er ook voor dat je een interactief gesprek hebt.

3. Vraag de ander om in eigen woorden te herhalen wat je zei

De perfecte manier om te kijken of iemand je ook begrijpt is om te vragen of diegene het in eigen woorden kan herhalen. Zo weet je of ze je begrijpen en kun je eventuele belangrijke dingen nogmaals vertellen. Bijv: “Wil je voor mij herhalen wat we net hebben afgesproken?”

4. Let op non-verbale communicatie

Let heel goed op de non-verbale communicatie signalen. Denk hierbij maar eens aan het oogcontact dat iemand met je maakt als je praat. Kijk iemand weg of staart degene je aan? Dan heb je geen contact. Een ander sterk non-verbaal signaal is het ja-knik gebaar. Iemand die actief ja knikt op momenten in je verhaal luistert actief. Zijn er geen of bijna geen non-verbale signalen dan maak je geen contact met de persoon en wordt er niet naar je geluisterd.

5. Herhaal je verhaal tot je boodschap wordt begrepen

De kracht van herhaling. Begrijpt iemand je niet, herhaal je verhaal tot het helemaal helder is. Stel vragen om een interactief gesprek te hebben waarbij beter geluisterd wordt en let op non-verbale communicatie. Speel daar ook meteen op in.

6. Verander je communicatiestijl

We communiceren allemaal op een andere manier. De een is heel direct en feitelijk de andere juist wollig en gebruikt veel woorden om tot een punt te komen. Pas je communicatiestijl aan op je gesprekspartner. Hierdoor zorg je voor herkenbaarheid en geeft het gevoel van een connectie met elkaar.

Hoe kan ik beter leren communiceren

Wil je beter leren communiceren dan is het goed om je communicatiestijl goed te kennen en bewust te communiceren met anderen.

Met bovenstaande tips ga je zeker verschil merken. Wil je echt aan de slag met je communicatie om zonder obstakels overal makkelijker, goed en doeltreffend te communiceren? Dan maak ik heel graag kennis met je om te kijken of ik je kan ondersteunen via mijn personal training communicatie middels coaching.

Winkelwagen