Manon Kuijten Trainingen

Wat is een Persoonlijk opleidingsbudget?

Wat is een persoonlijk opleidingsbudget

Wat is een persoonlijk opleidingsbudget en waarom het belangrijk is om hier altijd gebruik van te maken


Wat is een persoonlijk opleidingsbudget? Werkgevers hebben een opleidingsbudget beschikbaar waarmee medewerkers zich verder kunnen ontwikkelen en zo doorgroeien in hun carrière door bijvoorbeeld het volgen van een cursus of opleiding. Maar niet iedereen weet dat ze een opleidingsbudget hebben waarmee ze dus nieuwe dingen kunnen leren die ze graag willen leren.

Slechts 40% van het opleidingsbudget wordt namelijk maar opgemaakt. Er zijn dus veel kansen om als werknemer gebruik te maken van je persoonlijk opleidingsbudget en zo te investeren in je toekomst. 


Heb je een opleidingsbudget?

Weet je niet zeker of je een opleidingsbudget hebt en wat de mogelijkheden zijn? Je kunt dit nagaan door het te bespreken met je leidinggevende, de afdeling HR en het staat ook vaak vermeldt in je arbeidsvoorwaarden. Heb jij een opleidingsbudget? Dan kun jij aan de slag! Heb je geen opleidingsbudget dan zijn er nog genoeg mogelijkheden, bespreek het met je leidinggevende. 

Wat kun je doen met een persoonlijk opleidingsbudget?

Allereerst is het belangrijk om goed na te denken wat jij wilt. Zijn er vaardigheden die je verder wilt ontwikkelen? Zijn er doorgroeimogelijkheden waarvoor je een opleiding nodig hebt? Weet je nog niet zo goed wat je wilt en heb je hier juist begeleiding bij nodig? 

Onderzoek goed wat jij wilt en hoe jij je eigen loopbaan voor je ziet? Maak een plan, bekijk cursussen of 1:1 lesprogramma’s, maken de kosten inzichtelijk en je tijdsinvestering en bespreek ze met je leidinggevende.  

Welke voordelen zijn er voor jouw werkgever

 • Een nieuwe cursus, opleiding of individueel lesprogramma biedt nieuwe kennis en persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden waardoor jij als mens en werknemer groeit. 
 • Je brengt meer waarde in het bedrijf en je bent breder inzetbaar. 
 • Jij voelt je meer gewaardeerd en daarmee groeit je motivatie. 
 • Leren en jezelf ontwikkelen zorgt voor nieuwe energie, positiviteit en enthousiasme en dat neem je allemaal mee naar je werk.
 • Jij kunt je functie nog beter uitvoeren. Je productiviteit en effectiviteit neemt toe. 

Waarom is het slim om altijd gebruik te maken van je opleidingsbudget

Misschien weet jij nog niet goed wat je wilt of heb je het gevoel vast te zitten in je baan. Als je geen gebruik maakt van je persoonlijk opleidingsbudget is het een gemiste kans omdat het je zoveel kansen geeft.

 1. Je hebt de kans om nieuwe dingen te leren die je voor altijd met je meeneemt. 
 2. Investeren in jezelf en je ontwikkeling is belangrijk om je doelen te bereiken.
 3. Jij krijgt er nieuwe energie van en dit geeft je motivatie. 
 4. Doorgroeimogelijkheden bij je werkgever worden realiteit of je vindt een baan die helemaal past bij jouw ambities en dromen. 
 5. Leren betekent nieuwe kennis tot je nemen maar ook jezelf beter leren kennen. Het geeft je dus de ultieme kans om zelf controle te nemen over je carrière.
 6. Werkgeluk verhogen.
 7. Weet waarin je wilt ontwikkelen en gebruik je opleidingsbudget

Het enige wat jij hoeft te doen is ontdekken wat jij wilt en hoe je dit zou willen bereiken. Kijk goed naar wat jij nu nodig hebt en wat jij nodig hebt in je werk. Zoek voor jezelf een cursus, opleiding of coach dat past bij jou, zet de kosten op een rijtje en hoeveel tijd je ermee bezig gaat zijn. Uiteindelijk ga je dit bespreken met je leidinggevende.

Je hebt een baan maar je voelt dat er meer in zit. Er is ruimte voor groei in je functie, jij kunt en wil meer dan je nu doet. Regelmatig geef ik een workshop waarin je ontdekt en benoemt wat je op dit moment wilt leren en ontwikkelen in je functie. Ten tweede creëer je een visie voor je eigen toekomstige carrière en als laatste ga ik je helpen om hierover een effectief en doeltreffend gesprek te voeren met je leidinggevende. 

Tips en inspiratie van Manon

Manon Kuijten

Wil jij het maximale halen uit je werk, jezelf uitdagen en ben je klaar te doen wat je graag wil doen? Dan ben je op de juiste plek voor tips en inspiratie. Manon schrijft over persoonlijke ontwikkeling, het boosten van je carrière en de uitdagingen van doen wat je graag wil doen. 

Wil je direct de nieuwste update in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Winkelwagen